- Voor de tweede maal staat de ‘openbaarheidsparagraaf’ in het jaarverslag, voorgeschreven door de Wet open overheid (Woo: artikel 3.5).
- De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden en vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo regelt het recht van burgers op informatie van de overheid.
- De wet beoogt overheden transparanter te maken door overheidsinformatie beter vindbaar en digitaal toegankelijker te maken. De Woo vereist dat bestuursorganen verplicht documenten in 17 informatie-categorieën uit eigen beweging openbaar maken, dit gaat fasegewijs in 5 tot 8 jaar.
- De Woo wordt in samenhang projectmatig opgepakt met vijf informatiewetten. Naast de Woo zijn dat de Archiefwet, de Wet Elektronische Publicaties (WEP), Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (WMEBV) en het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid. De VNG heeft een analyse uitgebracht naar de samenhang tussen deze en meer generieke informatiewetten (14-6-2022) waarin een bijdrage van Deventer is opgenomen.
- De Woo eist dat de informatiehuishouding van de gemeente op orde is. Dat betekent ook dat het mailverkeer moet worden gearchiveerd. Hiervoor wordt in DOWR-verband deelgenomen aan de Capstone-methodiek die daarvoor op rijksniveau is ontwikkeld. Het mailverkeer van raadsleden (art. 2.2 Woo) en de ondersteuning van de Griffie (art. 5.4.a Woo) valt buiten het kader of is een uitzonderingsgrond van de Woo.